sobota, 17 kwietnia 2010

Mniszek lekarski

MAJ


Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)
    * 2 szklanki wody
    * 2 szklanki cukru trzcinowego
    * 2 szklanki płatków mlecza
    * sok z 0,5 cytryny bez pestek

Kwiatki mlecza należy zebrać w maju w słoneczny i suchy dzień.
Oberwane płatki proszę wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier.
Gotować 20 min, a następnie przecedzić i dodać sok z cytryny. Zagotować.

Jeśli chcecie rzadki miód, to zaraz po zagotowaniu zlejcie wszystko do butelek, jeśli gęsty - gotujcie aż do odparowania wody. Uwaga: miód trzymany w lodówce, scukrzy się.

A to inny przepis, wczytany z netu:


"Miodek" z mniszka
  • 500 kwiatów ( bez łodyżki) mniszka
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru ( ja daję odrobinę mniej)
1. Zerwać kwiaty - naprawdę wbrew pozorom idzie to migiem, proszę się nie przestraszyć tej liczby!
2. W domu rozłożyć na chwilę kwiaty na papierze by pozbyć się ewentualnych żyjątek. Wlać do garnuszka ok. 1 litra wody, wsypać kwiaty, dorzucić cytrynę w plasterkach. Pogotować ok. 20 minut. Odstawić na 24 godziny.
3. Następnego dnia przetrzeć przez sitko, dosypać cukier i gotować ok 1,5 - 2 godzin. Znów odstawić do następnego dnia.
4. Zagotować i gotować do tzw. "nitki". I gotowe - można przelać do wyparzonych słoiczków, i odstawić do ostygnięcia (słoiczki stawić do góry dnem)....




Wino z mniszka
* 8-10 szklanek płatków mniszka
* 135g rodzynek
* 1,5 pomarańczy bez skórki
* 1 paczka drożdży "Tokay"
* 0,5 łyżeczki pożywki do wina
* 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
* 1,3 kg cukru

Płatki zalać 1,5 l wrzątku na trzy doby. Odcedzić do gąsiorka, dodać pozostałe składniki. Dolać syrop zrobiony z cukru i 0,5 l wody. Następnie dodać litr przegotowanej i ostudzonej wody.
Zostawić do przefermentowania, zlać z osadu i pić i pić, na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz