sobota, 30 października 2010

Dynia!

     
Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto... Pestki dodasz do sałatki lub ciasta a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko szyci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Surowy miąższ dyni jest raczej wodnisty i pozbawiony smaku. Dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu, a także doprawieniu i wkomponowaniu w danie nabiera smaku i charakteru. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do racuchów) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu, dań jednogarnkowych). Często korzystam też zpuree z dyni, które najlepiej smakuje z dyni upieczonej w piekarniku: dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą, usuwam pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Układam go w na blasze i piekę do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200℃, przez maksymalnie 1 godzinę. Łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę i dokładnie odciskam wodę, miksuję blenderem na puree.

Zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu (10 - 12 ℃) do 6 miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przechować 2 - 3 dni w lodówce. Obraną i pokrojoną dynię można też zamrozić.
PRZEPISY: 
Zupa krem z dyni z wanilią, naleśniki z dynią i serem białym, danie z jednego garnka z dynią, kurczakiem i zielonymi oliwkami. Pyszne wegetariańskie risotto włoskie z dynią, oryginalne ravioli dyniowe, makaron z dynią, deser z dyni z imbirem, ze śmietanką i orzechami, pierogi z dynią i parmezanem, kopytka dyniowe, racuszki z dyni, placuszki krucho - drożdżowe z dynią...Ciasta dyniowe: drożdżowe z pestkami dyni oraz ciasto pachnące przyprawami z orzechami włoskimi i białą czekoladą.
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image
collage_image

2 komentarze:

  1. poczekam az cos polecisz,nie jadłam nigdy dyni:(

    OdpowiedzUsuń
  2. No, zartujesz! Dynia, cebula, czosnek - zeszklic na lubianym tluszczu (olej, maslo...), a do tego albo jajco, albo, kurczak, albo makaron, albo pieczarki, albo cholera wie co! Wszystko pyszne i tak bedzie! Acha - i dowolna zielenina! Albo placuszki, jak te z jablkiem :)

    OdpowiedzUsuń